Doe het zelf Vlieger fotografie

Je wilt luchtfoto's (en films) maken met je vlieger. Hoe pak je dat aan? Op deze pagina geven we een aantal oplossingen die je zelf kunt maken voor minder dan 50 euro. 

 


Waar moet je rekening mee houden?

Kies de juiste vlieger
Zorg ervoor de de vlieger geschikt is voor de windsnelheid. Indien de vlieger niet sterk genoeg is voor de windsnelheid zal de vlieger gaan flapperen en trillen. Deze trilling wordt via de lijn doorgegeven aan de camera, wat ervoor zorgt dat de beelden van slechte kwaliteit zijn.

 

Kies de juiste camera
In het begin is het verstandig om te kiezen voor een kleine, goedkope camera. Je kunt al camera's kopen rond de 40 euro. Hieronder een paar suggesties.
 

 

CameraFotoFilmpjePrijs
Keychaincam40 euro
Pencam35 euro
FlycamOne249 euro

Het is ook mogelijk een oude afgedankte digitale camera te gebruiken die het nog doet. De kwaliteit is misschien wat minder maar het kost je niks.

Zorg voor voldoende gewicht bij de camera
De wind zorgt voor trillingen, schommelingen en draaing van je camera.  Je kunt dit gedeeltelijk oplossen door de juiste vlieger te kiezen en het gewicht bij de camera de vergroten waardoor de wind minder grip heeft op de camera.

 

De HQ Delta Graphic (2 meter breed) is een goede vlieger van windkracht 3-5.

 

De HQ Flowfoil is een mooie en goede vlieger voor de zwaardere camera

 

 

 

 

 

 

 


Hoe bouw je een camerahouder voor een vlieger?

 

De pendule (pendulum suspension)

Voor de meeste eenvoudige manier om opnamen te maken vanuit de lucht heb je een vlieger, een lijn, een stuk vliegerdraad en een verzwaarde camera nodig. 

 

 

 

Instructies

  • Neem een stukje vliegerdraad van ongeveer 5 meter lengte
  • Maak het ene uiteinde van het touw vast aan de lijn op ongeveer 20 meter afstand van de vlieger
  • Maak het andere uiteinde 2 meter verder vast
  • Neem het midden van de korte draad en maak daar een gewicht aan vast
  • Bevestig een kleine camera aan het gewicht
  • Zorg ervoor dat de camera de goede kant op is gericht

Voordelen:
Goedkoop en makkelijk te maken in 5 minuten.
De camera zit niet direct aan de vlieger maar 20 meter lager. Je laat dus eerst de vlieger op en daarna de camera. Je loopt hierdoor vrijwel geen risico dat je camera crashed.

Nadelen:
Last van trillingen en schommelen. Kwaliteit van filmopnamen is daardoor zeer matig tot slecht. Bij fotoopnamen kan 80%-90% van de foto's weggegooid worden omdat deze onscherp op bewogen zijn. Je moet dus veel fotos maken om een par goede over te houden

Opmerkingen:
Je zou de camera ook direct aan de vlieger kunnen hangen, maar dat is over het algemeen geen goed idee. De camerabeelden hebben dan teveel last van trillingen en onverwachte bewegingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De picavet (picavet suspension)

De picavet suspension is genoemd naar de franse uitvinder Pierre Picavet. Het bestaat uit een kruis van kunststof of hout met daaraan 4 katrollen of oogjes.

Door  het gewicht van de camera en het kruis zal het geheel als een soort omgekeerde balans gaan werken en daardoor (ongeveer) waterpas gaan hangen. De lijnen worden op dezelfde manier aan de vliegerlijn verbonden als bij de pendule.

De camera wordt onder aan het kruis gehangen. Afhankelijk van de uitvoering is deze ophanging ook geschikt voor grotere en zwaardere  camera's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer info?