Kinotracker

rein ma, 01/19/2015 - 12:22

De Kinotracker is een remote GPS tracker die via een draadloze verbindinging locatie informatie doorgeeft aan een Android- ontvanger. De Kinotracker heeft geen Simkaart of GSM verbinding nodig om locaties door te geven maar maakt gebruik van een lange afstands communicatieverbinding op basis van 433Mhz en optioneel 800Mhz.
Zowel de hardware als de software voor de Kinotracker is zelf ontwikkeld.

De Kinotracker is geinspireerd op de Garmin Astro ( http://sites.garmin.com/en-US/astro/ ), een apparaat van meer dan 500 euro. De garmin Astro maakt gebruik van de 800Mhz frequentie maar is in Nederland niet toegestaan omdat het apparaat teveel zendvermogen heeft (meer dan 1 Watt / 12 kilometer)

De Kino tracker is ontwikkeld om mijn eigen hond (Kino) te kunnen localiseren als hij los rondloopt.
Op de markt zijn er een groot aantal trackers beschikbaar vanaf 10 euro tot 600 euro. Deze trackers kun je indelen in 3 groepen

GSM trackers met GSM transmissie

Deze trackers bepalen de locatie met behulp van de GSM zendmasten (cell-id). Communicatie verloopt via het mobiele telefoonnetwerk.
Deze trackers zijn te koop vanaf 10 euro (banggood.com). De kwaliteit is niet al te best!

GPS trackers met GSM transmissie

Deze trackers bepalen de locatie met GPS satellieten. Communicatie verloopt via het mobiele telefoonnetwerk.Deze trackers zijn te koop vanaf 15 euro. De kwaliteit is redelijk tot goed.

GPS trackers met directe transmissie

Deze trackers bepalen de locatie met GPS satelliet. Communicatie verloopt via een zender en ontvanger op 443Mhz, 800Mhz, 2.4Ghz of 5.8Ghz. Zenders en ontvangers met een lage frequentie (443Mhz) geven over het algemeen het beste resultaat omdat dit signaal beter door bomen en gebouwen heen kan gaan. Deze apparaten zijn erg goed maar het gaat je snel 500 dollar kosten voor een complete set met zender en ontvanger. In veel gevallen heb je dan ook nog een abonnement nodig van minimaal 5 euro per maand.

Kinotracker

De Kinotracker is een remote GPS tracker die via een draadloze verbindinging locatie informatie doorgeeft aan een Android- ontvanger. De Kinotracker heeft geen Simkaart of GSM verbinding nodig om locaties door te geven maar maakt gebruik van een lange afstands communicatieverbinding op basis van 433Mhz en optioneel 800Mhz.
Zowel de hardware als de software voor de Kinotracker is zelf ontwikkeld. Het apparaat voldoet volgens mij aan de nederlandse en europese wetgeving. Het apparaat is ontworpen voor eigen gebruik.

De tracker bestaat uit 2 onderdelen, een zender ( met microcontroller, GPS, accu en zender) en een ontvanger met USB OTG kabel die je in je Android apparaat kan pluggen.
De seriele informatie van de GPS wordt 1-op-1 draadloos doorgegeven aan de ontvanger die een mooi kaartje met de locatie laat zien.
Het is mogelijk om meerdere zenders aan te sluiten op 1 of meerdere ontvangers. De Android applicatie zorgt ervoor dat je altijd kunt zien waar je hond is. Elke seconde wordt de locatie ververst en lokaal op je Android toestel opgeslagen.

Specificaties van de Kinotracker

  • Bereik minimaal 300 meter in de stad (dichte bebouwing)
  • Bereik in de natuur van 300 meter tot 1 kilometer (open omgeving)
  • Accu gaat minimaal 24 uur mee. Mogelijkheid om accu te sparen te lagere verversingssnelheid (standaard 1 seconde)
  • De zender is waterdicht (tot 10 meter) en kan tegen een stootje
  • De zender is modulair opgebouwd. Alle onderdelen zijn te vervangen
  • De software is open source en alle relevante documentatie is beschikbaar zodat elke programmeer-hobbyist de software naar eigen wens kan aanpassen https://github.com/ReinVelt/kinotracker
  • Kostprijs onderdelen plusminus 100 euro per zender unit en 25 euro voor de ontvanger unit
  • Het is mogelijke om meerdere zenders en ontvanger tegelijktijdig te gebruiken.

Heb je interesse in de Kinotracker voor eigen gebruik? Neem dan contact met ons op.

https://github.com/ReinVelt/kinotracker

BijlageGrootte
Binary Data Android software1.33 MB
Binary Data tmatracker.tar_.gz3.86 MB