TU Eindhoven bouwt 'app store' voor robots

rein di, 01/12/2010 - 12:10

Onderzoekers van onder meer de Technische Universiteit Eindhoven gaan een centrale database maken, die via internet informatie en kennis naar robots kan sturen.

De Europese Commissie steekt 5,6 miljoen euro in de creatie van de database, genaamd RoboEarth. Het vier jaar durende project wordt onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) uitgevoerd door zes Europese onderzoeksinstellingen. Ook Philips Applied Technologies is partner in het project.

Robot maakt vloer schoon

RoboEarth wordt ontwikkeld om robots sneller nieuwe taken aan te leren. Via het internet kan een robot die in Brazilië heeft geleerd de vloer schoon te maken, de kennis delen met een robot in Eindhoven, die dat dan niet meer hoeft te leren.

RoboEarth kan gezien worden als een soort 'robot app store', vertelt projectleider René van de Molengraft van de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU/e. "We streven ernaar dat je een taak geeft aan een robot, en dat de robot op RoboEarth gaat zoeken naar het juist 'recept' en het zelf wireless downloadt. Maar de eigenaar kan ook kiezen om de robot handmatig vanaf een aangesloten computer te beheren."

Open source

De onderzoekers gaan het systeem open source ontwikkelen, maar op den duur komen er ook commerciële applicaties op RoboEarth, verwacht Van de Molengraft. Bedrijven die taken voor robots bedenken, kunnen er dan geld mee verdienen. Gedacht moet worden aan bijvoorbeeld robottaken in het huishouden en de zorg.

De onderzoekers hopen met RoboEarth een industriebrede standaard voor robotapplicaties te maken. Van de Molengraft denkt dat over 15 jaar robots niet meer weg te denken zijn uit onze levens. "Robots zitten nu in de fase waarin het world wide web zat begin jaren negentig. Nu kunnen we niet meer zonder."

Drankje aanbieden

De onderzoekers zijn van plan zes demo's te maken. Onder andere een robot die in een ziekenhuis de patiënten een drankje kan aanbieden, en een systeem dat zal laten zien hoe de opgedane kennis van robot A de prestaties van robot B aanzienlijk verbetert.

Bron: http://webwereld.nl/nieuws/64828/tu-eindhoven-bouwt--app-store--voor-rob...