Arduino

Arduino is een opensource computerplatform dat is opgebouwd rond de ATmega168 microcontroller van Atmel en het softwareontwikkelplatform Processing. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten die kunnen reageren op hun omgeving.

Met Arduino is het mogelijk om apparaten en objecten te creëren die reageren op hun omgeving door middel van digitale en analoge inputsignalen. Op basis van deze input kan een Arduino schakeling actie initieren door het afgeven van digitale en analoge outputsignalen. Input kan bijvoorbeeld worden gegenereerd door schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, afstandsmeters, temperatuursensoren, of op basis van commando's afkomstig van internet, een radio module of een ander apparaat met een seriële interface. Outputsignalen kunnen bijvoorbeeld motoren, lampjes, pompjes en beeldschermen aansturen, maar ook input genereren voor een andere Arduino module.

Soorten

Het Arduino-platform kent allerlei uitvoeringen van de hardware rond de Atmega168 of Atmega328. De 4 meest gebruikte modules die kant en klaar in Italië worden gemaakt zijn:

  • Arduino UNO. Arduino UNO is de nieuwste versie van het ontwikkelbord, en de opvolger van Arduino Duemilanove. De UNO heeft een andere USB to Serial chip in zich dan de vorige versies, namelijk de ATmega8U2 USB-naar-TTL. Het heeft net als zijn voorgangers een USB-B connectie en heeft verder een bootloader die slechts 0.5 kb van het totale geheugen gebruikt, de voorganger gebruikte 2,0 kb.
  • Arduino Duemilanove. Dit is de opvolger van de Diecimila en wordt opgevolgd door de UNO. Verschil met de Diecimila is dat de Duemilanove automatisch omschakelt tussen USB voeding en een losse adapter. De Duemilanove is de meest eenvoudig te gebruiken versie van Arduino omdat deze direct op de computer kan worden aangesloten en makkelijk te gebruiken aansluitcontacten heeft. Er is een mogelijkheid om zogenaamde Shields op het Arduino bord te plaatsen waardoor de mogelijkheden worden uitgebreid. Voorbeelden zijn shields waarmee communicatie mogelijk is tussen 2 Arduino's, een shield voor het besturen van servomotoren, een shield voor het aansturen van RGB leds of een ethernet adapter om de Arduino aan te sluiten op het internet. Het is mogelijk om meerdere shields op elkaar te zetten, waardoor een soort flat ontstaat. De geprogrammeerde code wordt geüpload via USB-B. De kosten van een Arduino Duemilanove liggen rond de 26 euro. De Atmega chip is geplaatst in een DIP socket, en is makkelijk te vervangen, bijvoorbeeld als de chip overbelast is geraakt door aangesloten randapparatuur.
  • Arduino Nano. Dit is een kleine versie met precies dezelfde mogelijkheden als de Duemilanove, maar hij mist een 6V adapter plug en is op een Breadboard te plaatsen. De afmeting is zo klein doordat gebruik wordt gemaakt van een vastgesoldeerde Atmega chip in een SMT TQFP behuizing. De communicatie met de PC gaat met USB mini-B. Door de breadboardpinnen is het minder eenvoudig om shields te gebruiken. Er is een adapterboard of een bandkabel als verbinding nodig. De Nano is ongeveer 52 euro.
  • Arduino BT. Dit arduino board is uitgevoerd met een Bluetooth chip, waardoor je hem kan programmeren en kunt laten communiceren via Bluetooth. De BT versie is een board met vergelijkbare afmetingen en aansluitingen als de Duemilanove, maar zonder verwisselbare Atmega controller chip.
  • Arduino mini. Ongeveer hetzelfde als de nano, maar dan nog kleiner, omdat een USB controller en bijbehorende connector ontbreken. Voor communicatie met een PC is een optionele USB-B of RS-232 adapter nodig.

Naast deze volledig werkend geleverde versies zijn er ook Arduino bouwpakketten te koop waarbij zelf alle componenten op een printplaat gesoldeerd moeten worden. Voorbeelden zijn de BoArduino van Adafruit of de Bare Bones Arduino Board Kit van Makezine. Aangezien dit Amerikaanse versies zijn en Arduino een Europees gemaakt product is, zal voor de Europese gebruiker het zelf bouwen weinig financieel voordeel geven.

 

Externe links