Draadloze temperatuur en luchtvochtigheid sensor

rein za, 01/14/2017 - 16:07

Wat heb je nodig?

Een Esp8266 microcontroller en en dht22 sensor. Deze kun je voor een paar euro krijgen op AliExpress

Hoe werkt het?

De sensor stuurt de temperatuur en luchtvochtigheid data naar de microcontroller. De microcontroller stuurt de data naar een centrale server waar software op draait om de data verder te verwerken.

MQTT

Om de data door te sturen naar een MQTT server hebben we firmware gemaakt voor de ESP8266 SDK. De firmware kun je downloaden via https://github.com/ReinVelt/esp8266-rein/tree/master/roomcontroller.

Domoticz

Om de data direct door te sturen naar Domoticz (zonder MQTT) hebben we Arduino firmware voor de ESP8266 gemaakt die je via de Arduino omgeving kunt uploaden. Je hebt hiervoor wel een recente versie van de Arduino software nodig die ook ESP8266 microcontrollers ondersteunt. De firmware kun je downloaden via https://github.com/ReinVelt/esp8266-rein/tree/master/roomcontroller. Je moet de code nog wel aanpassen om wifi-naam, wifi- password en domotics-idx in te stellen op jouw netwerk. Na het uploaden van de firmware kun je in Domotics een nieuw virtueel device aanmaken met virtuele sensoren. Let er wel op dat de idx in de firmware overeenkomt met de idx van de sensor in Domoticz.

BijlageGrootte
PDF icon Aansluitschema199.29 KB